Σπουδές
23 Δεκεμβρίου 2023 2024-10-04 9:58- 23 Δεκεμβρίου, 2023
- 1:20 μμ
Σπουδές
Προπτυχιακές Σπουδές
(i) Επιτυχής εξέταση σε όλα μαθήματα της κατηγορίας ΥΠ (20 μαθήματα),
(ii) Επιτυχής εξέταση σε 20 μαθήματα της κατηγορίας ΕΠ, τουλάχιστον 4 από τα οποία πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία Α (Πιθανοτήτων και Στατιστικής) και τουλάχιστον 4 στην κατηγορία Β (Αναλογισμού, Ασφαλιστικής Επιστήμης και Δημογραφίας).
Τα παραπάνω ισχύουν για φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο τμήμα από το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-25. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα παραπάνω, καθώς και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για φοιτητές που έχουν εισαχθεί πριν το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-25 μπορούν να βρεθούν στον οδηγό σπουδών του τμήματος.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης λειτουργεί δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.). Συγκεκριμένα, το τμήμα προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)
με κατευθύνσεις:
- Βιοστατιστική
- Στατιστικές Μέθοδοι στα Χρηματοοικονομικά
- Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας
- Στατιστικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Δεδομένων
Επίσης το τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κάτοχους Μ.Δ.Ε. να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος.
Τα όργανα διοίκησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος είναι η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης, οι Συντονιστικές Επιτροπές, και οι Διευθυντές Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τα όργανα αυτά ασκούν τα καθήκοντά τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3685/2008), μέχρι την ίδρυση Σχολής ή Σχολών Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συγκρότηση των οργάνων τους (παρ. 11 εδαφ. α΄ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011).
Διδακτορικό
Οι Διδακτορικές Σπουδές παρέχουν εξειδίκευση στα γνωστικά πεδία του Τμήματος αλλά και σε συγγενή πεδία, και αποβλέπουν στη δημιουργία υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας όπως επίσης και στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης, της έρευνας και των εφαρμογών. Οι απόφοιτοι των διδακτορικών προγραμμάτων προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Συγχρόνως, οι Διδακτορικές Σπουδές αποτελούν για το Τμήμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς διάκρισης και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ερευνητικής παραγωγής, με έμφαση στη εκπόνηση των επιστημονικών εργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο τους.
Οι Διδακτορικές Σπουδές στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης παρέχουν εξειδίκευση στα γνωστικά πεδία του Τμήματος αλλά και σε συγγενή πεδία. Η απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος διέπεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 9 του ν. 3685/08).
Πρακτική Άσκηση
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Γενικά
Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, για να προσφέρει στους φοιτητές εργασιακή εμπειρία, πέραν της θεωρητικής κατάρτισης. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία σε Φορείς Απασχόλησης και επιχειρήσεις να γνωρίσουν φοιτητές στο πλαίσιο διαδικασίας μελλοντικής επιλογής του επιστημονικού τους προσωπικού.
Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Η Πρακτική Άσκηση διέπεται από Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος έχει εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Είναι διάρκειας 2 μηνών, πλήρους απασχόλησης για τους φοιτητές και διεξάγεται κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, με την ακριβή ημερομηνία έναρξης και λήξης να καθορίζεται κάθε έτος από τον αρμόδιο Επιστημονικό Υπεύθυνο. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος έχει ορίσει για το 2024-25 Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Βασίλειο Σεβρόγλου.
Η Πρακτική Άσκηση και το Πτυχίο.
Η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική και οι φοιτητές μπορούν να την επιλέξουν ως μάθημα επιλογής του 4ου έτους (6 πιστωτικές μονάδες). Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης θα προσφερθεί ως μάθημα επιλογής μόνο στο 8ο εξάμηνο. Οι φοιτητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν ως μάθημα επιλογής, η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η επιτυχής ολοκλήρωσή του, συνεπάγονται την κατοχύρωση του αντίστοιχου μαθήματος επιλογής με βαθμό ο οποίος προκύπτει με αφετηρία την αξιολογική έκθεση φοιτητή από τον υπεύθυνο της εταιρείας.
Η διαδικασία της υλοποίησης του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης εξελίσσεται σε δύο στάδια, α) την πρόσκληση υποβολής και καταχώρηση των αιτήσεων πρακτικής άσκησης και β) την σχετική ενημέρωση των επιχειρήσεων και την επιλογή για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης. Λεπτομερείς ανακοινώσεις, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις του Κανονισμού Λειτουργίας γίνονται πριν την έναρξη κάθε κύκλου.
Διαδικασία για φοιτητές
Κατά την διαδικασία της πρόσκλησης υποβολής και καταχώρησης των αιτήσεων πρακτικής άσκησης, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης σε συνεννόηση με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ανακοινώνει σε εμφανή σημεία στους χώρους του Πανεπιστημίου και στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα του τμήματος και στην πλατφόρμα της Πρακτικής Άσκησης
https://praktiki.unipi.gr/e-praktiki/pa_index
την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων Πρακτικής Άσκησης, στην οποία αναφέρονται πληροφορίες για την κατάθεση και την προθεσμία υποβολής τους. Οι φοιτητές καλούνται εν συνεχεία να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους, συνοδευόμενη από το βιογραφικό τους σημείωμα. Η διαδικασία ξεκινάει στην αρχή του 8ου εξαμήνου (Μάρτιος κάθε ακαδημαϊκού έτους).
Η επιλογή των φοιτητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- Κ1: Τον αριθμό των μαθημάτων που έχουν περατώσει (βαρύτητα 50%)
Προηγούνται οι φοιτητές που έχουν περάσει επιτυχώς τουλάχιστον 20 μαθήματα ως και την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.
- Κ2: Το μέσο όρο βαθμολογίας έως και την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (βαρύτητα 50%)
Επιχειρήσεις
Παράλληλα, εξελίσσεται η σχετική ενημέρωση των επιχειρήσεων και η επιλογή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.
Κατά την διάρκεια της εξέλιξης του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης, πραγματοποιείται Έλεγχος Ποιότητας από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και το προσωπικό του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, μέσω της διαρκούς επαφής με τους συμμετέχοντες φοιτητές, αλλά και τους φορείς υποδοχής, προκειμένου να συμβάλλουν στην παρακολούθηση της προόδου του προγράμματος αλλά και να λυθούν τυχόν προβλήματα.
Μαθησιακοί Στόχοι
Ο τρόπος εφαρμογής της πρακτικής άσκησης από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης συνδέει τις ακαδημαϊκές σπουδές με τους χώρους εργασίας επιχειρήσεων που αξιοποιούν δεξιότητες που σχετίζονται με το Τμήμα – δηλαδή επιχειρήσεις του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού κλάδου, χρήστες στατιστικής πληροφόρησης, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες ερευνών κοκ. Στοχεύει κυρίως στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας η οποία με την σειρά της θα επιτρέψει στον φοιτητή και την φοιτήτρια την ενδυνάμωση του βιογραφικού του/της ώστε να βελτιωθούν και οι προοπτικές για μελλοντική απασχόληση. Επιπρόσθετα, η πρακτική άσκηση αποσκοπεί στην εξοικείωση με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και τις σύγχρονες τεχνολογίες, στην απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων (επικοινωνίας, δικτύωσης και λειτουργίας σε ομάδες) και στην εν γένει προετοιμασία για την ανάληψη θέσεων ευθύνης στο μέλλον. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Τμήματος και της αγοράς εργασίας, μέσω του φοιτητικού δυναμικού και της απορρόφησης του.
Αποτελέσματα
Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης έχει καταφέρει να εδραιώσει μία εξαιρετική φήμη και αναγνώριση του ακαδημαϊκού του έργου από πλευράς επιχειρήσεων, γεγονός που αποτυπώνεται από την αύξηση του αριθμού των φοιτητών που οι τελευταίες ζητούν για πρακτική άσκηση. Τα αποτελέσματα κρίνονται λίαν ικανοποιητικά, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό των φοιτητών του Τμήματος απορροφάται στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της πρακτικής τους άσκησης, με τις εταιρείες να αξιολογούν θετικά την εργασιακή απόδοση τους.
Στο πρόγραμμα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 συμμετείχαν 36 επιχειρήσεις και οργανισμοί. Ενδεικτικά αναφέρονται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛΣΤΑΤ), ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., Α.Ε.Ε.Γ.Α "Η ΕΘΝΙΚΗ", EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΌΣΩΠΗ ΑΝΏΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΑΣΦΑΛΊΣΕΩΝ ΖΩΉΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, GENERALI HELLAS Α.Α.Ε., HSBC FRANCE ATHENS BRANCH, ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, INFORMATION RESOURCES HELLAS A.E.E., INTRASOFT INTERNATIONAL SA ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, RIACT ACTUARIES, SGB ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A.E (LEROY MERLIN), ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε., COCA-COLA 3E ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ, COSCO SHIPPING LINES (GREECE) SA.
Το πρόγραμμα, διεξήχθη στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 και, παρά την πανδημία, ολοκλήρωσαν 56 φοιτητές και φοιτήτριες με μέσο όρο βαθμολογίας 6,70.
Erasmus+
Τι είναι το Erasmus+
Το ERASMUS+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχόλησης καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).
Το νέο πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία.
Το Γραφείο Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναλαμβάνει το Erasmus+ for Studies και Erasmus+ Placement.
Συνολική Μετακίνηση:
Ο φοιτητής/απόφοιτος μπορεί να μετακινηθεί συνολικά 12 μήνες. Αυτό σημαίνει:
- 12 μήνες σπουδές ή
- 12 μήνες placement(πρακτική-υπό προϋποθέσεις) ή
- 5-6 μήνες σπουδές και 6-7 μήνες placement
Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης συνεργάζεται με διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ) στα πλαίσια του προγράμματος δια βίου μάθησης Erasmus+ με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών και μελών Δ.Ε.Π. για εκπαιδευτικούς, διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Φοιτητές του τμήματος μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, συνήθως ενός εξαμήνου, στα συνεργαζόμενα ξένα Πανεπιστήμια και εφ' όσον εξεταστούν επιτυχώς σε αυτά μπορούν να τα κατοχυρώσουν ως μαθήματα του ισχύοντος προγράμματος σπουδών. Σημειώνεται ότι προκειμένου να κατοχυρωθεί κάποιο μάθημα, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τον αντίστοιχο διδάσκοντα του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης πριν τη μετάβασή του στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, προκειμένου να πάρει βεβαίωση, ότι το μάθημα που θα παρακολουθήσει μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμο με κάποιο του ισχύοντος προγράμματος σπουδών.
Διεθνής Κινητικότητα για φοιτητές
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, προβλέπεται η μετακίνηση φοιτητών και προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης από και προς τις χώρες Εταίρους.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει συνάψει συμφωνίες με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κίνας, Αρμενίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Μαρόκο, της Τυνησίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Κένυας, της Ουγκάντας, της Γκάνας, του Λιβάνου, της Τανζανίας της Νιγηρίας, του Καζακστάν, της Αλβανίας.
Για περισσότερες πληροφορίες για Erasmus+ for Studies , Erasmus+ Placement και τη Διεθνή Κινητικότητα, ο φοιτητής μπορεί να απευθυνθεί για πληροφορίες στη Γραμματεία του Τμήματος και στο Γραφείο Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς ή/και στην ιστοσελίδα erasmus.unipi.gr.