Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Ενημερωθείτε για τα νέα του τμήματος:
facebook icon     linkedin icon   email icon  
Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 80, 185 34, Πειραιάς

Email: xrh-secr@unipi.gr

Τηλ: +30 210 414-2090, 2093, 2184, 2226

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρέχει σπουδές που εξασφαλίζουν γνώσεις, επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματικά δικαιώματα στους τομείς της Χρηματοοικονομικής, της Τραπεζικής, της Οικονομίας και της Λογιστικής. Το Τμήμα χαίρει σημαντικής αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Διεθνές επίπεδο.

 
 

Προπτυχιακό

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.

Το Τμήμα κατόρθωσε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση του, να είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές του ένα από τα πιο άρτια επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα σπουδών, αφού συνδυάζει την υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εφαρμογή.

Ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικά του προγράμματος που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι δίνει κυρίως έμφαση στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή της σύγχρονης επιχείρησης, στην οργάνωση των τραπεζικών υπηρεσιών, στην ανάλυση των χρηματαγορών, στην λειτουργία επενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, στην διεθνή τραπεζική, στη χρησιμοποίηση υπολογιστών κ.λ.π.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής διαθέτει το πρώτο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον Διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό Πιστοποίησης CFA Institute.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και των πολυεθνικών ομίλων, οι απαιτήσεις από τα στελέχη είναι συνεχώς αυξανόμενες, αφού τα στελέχη αποτελούν την καρδιά της κάθε επιχείρησης και η ποιότητά τους καθορίζει τις προοπτικές της. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ο διεθνής ανταγωνισμός συνεπάγονται διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις ποιότητας, καινοτομίας και προσαρμογής των γνώσεων εκ μέρους των στελεχών.

Ειδικότερα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι αλλαγές είναι συνεχόμενες και ραγδαίες, γεγονός που κάνει απαραίτητη τη δια βίου μάθηση για όσους επιθυμούν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Πριν δέκα χρόνια έννοιες όπως «αξία σε κίνδυνο», «απόδοση διορθωμένη για τον κίνδυνο», «δομημένο ομόλογο», «hedge fund», κλπ. ήταν άγνωστες, ενώ σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος.

Έως τον Ιούνιο του 2007, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα στεγαστικά δάνεια subprime, σε συνδυασμό με την καινοτομία των τιτλοποιήσεων, θα οδηγούσαν στη μεγαλύτερη μεταπολεμική χρηματοοικονομική κρίση, η οποία στη συνέχεια μεταφράστηκε σε διεθνή αναπτυξιακή ύφεση, αναδεικνύοντας έτσι, έστω και με αρνητικό τρόπο, τον αυξημένο ρόλο του χρηματοοικονομικού συστήματος στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Το Τμήμα παρέχει 3 μεταπτυχιακά προγράμματα:

 1. Χρηματοοικονομική και Τραπεζική (που παρέχεται full time και part time: https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon/ )
 2. Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου (μόνο για νομικούς) https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon-law/ και το
 3. Χρηματοοικονομική Διοίκηση Δημόσιων Οργανισμών και Μονάδων https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon-po/

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στο μαραθώνιο ανανέωσης και προσαρμογής των γνώσεων στο χώρο της χρηματοοικονομικής. Εμπεδώνει την κριτική σκέψη, διδάσκει την καινοτομία και εξοπλίζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις ώστε να μπορούν στη συνέχεια όχι μόνο να ενταχθούν με επιτυχία στο σημερινό εργασιακό χώρο, αλλά και να έχουν την ικανότητα ανανέωσης και προσαρμογής των γνώσεών τους στις μελλοντικές εξελίξεις της χρηματοοικονομικής.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο Χρήματος και Κεφαλαίου εξοικειώνει τους φοιτητές με τη χρηματοοικονομική λογική και θεωρία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, τις θεσμικές πτυχές λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών, καθώς και τις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες (πχ, τραπεζικός δανεισμός, επενδυτικές υπηρεσίες, τιτλοποίηση, εξαγορές και συγχωνεύσεις). Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ξεχωρίζουν ο συνδυασμός των ακαδημαϊκών γνώσεων και η επαγγελματική εμπειρία των διδασκόντων, καθώς και η σύνθεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών και Μονάδων είναι ένα ΝΕΟ μεταπτυχιακό, με πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις της χρηματοοικονομικής διοίκησης και χρηματοδότησης στο δημόσιο. Αποτελεί εφαλτήριο για ανέλιξη και σταδιοδρομία σε θέσεις ευθύνης δημόσιων οργανισμών και μονάδων. Έχει μοντέρνα δομή με κάλυψη μεγάλου φάσματος θεμάτων και διάρκεια 2 εξαμήνων.

Αγορά εργασίας

Ευρύ πεδίο επαγγελματικής ενασχολήσεως.

Το Τμήμα εκπαιδεύει τους φοιτητές/τριές του για σταδιοδρομία ως υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, ελεγκτικών/λογιστικών επιχειρήσεων, τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών, υπουργείων, διεθνών οργανισμών, εποπτικών αρχών και άλλων οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και παραγωγικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πέραν των επιστημονικών γνώσεων που παρέχει, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, εφάμιλλο των καλυτέρων πανεπιστημίων του κόσμου, το Τμήμα ενθαρρύνει, προωθεί και επιβραβεύει την άμιλλα, την αριστεία και την επαγγελματική νοοτροπία, επιδιώκοντας να εκπαιδεύσει ηγετικά στελέχη και υπεύθυνους πολίτες.

Τυπικά μονοπάτια σταδιοδρομίας.

α) Άμεση ένταξη στον επαγγελματικό στίβο και ανέλιξη μέσω της εργασίας, με πιθανή παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό

β) Μεταπτυχιακές σπουδές σε διεθνούς φήμης πανεπιστήμια, με πιθανή κατάληξη διδακτορικές σπουδές και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ερευνητικό έργο

Σεμινάρια

Η Σειρά Ακαδημαϊκών Σεμιναρίων στη Χρηματοοικονομική Επιστήμη διοργανώνεται από τον Επίκουρο Καθηγητή Μιχάλη Ανθρωπέλο ( anthropel@unipi.gr) και τον Καθηγητή Γιώργο Σκιαδόπουλο ( gskiado@unipi.gr). Τα σεμινάρια ξεκίνησαν το 2005 και μέρος αυτών υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς (Φεβρουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2018). Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ημέρα Πέμπτη από τις 16:15 έως τις 18:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ισόγειο, οδός Καραολή & Δημητρίου 80). Το ακροατήριο απαρτίζεται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και άλλων Ελληνικών πανεπιστημίων, διδακτορικούς φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου.

Τα σεμινάρια στοχεύουν στην προώθηση γνώσεων στο πεδίο της Χρηματοοικονομικής Επιστήμης καλύπτοντας θέματα σε αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων, διαχείριση χαρτοφυλακίων και διαχείριση κινδύνων, χρηματοοικονομική διοικητική και λογιστική, χρηματοοικονομική οικονομετρία, μικροδομή αγορών, κλπ.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές  που προέρχονται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού παρουσιάζουν τις ερευνητικές τους εργασίες και συζητούν με το ακροατήριο. Στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει εργασίες τους γνωστοί ερευνητές από κορυφαία διεθνώς πανεπιστήμια όπως το  Cornell, Chicago, Columbia,  HEC Lausanne, INSEAD, LBS, LSE, McGill, New York University, National University of Singapore, Northwestern, Oxford, UCLA, University of Southern California, University of Vienna, University of Zurich,  University of Warwick, Wharton, κλπ  και διεθνείς οργανισμούς όπως Bank for International Settlements, European Central Bank, International Monetary Fund, New York Fed.

Το Τμήμα της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι το παλαιότερο στον κλάδο της Χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα και έχει ως επίτιμους διδάκτορες τους καθηγητές George Constantinides (University of Chicago) και Stephen Ross (MIT).  Tα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά όπως το  American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Management Science, Journal of Finance, Review of Financial Studies, Journal of Financial and Quantitative Finance, Journal of Business, κλπ

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Εκ μέρους των διδασκόντων και του γραμματειακού-διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς σας συγχαίρω για την είσοδό σας στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και σας καλωσορίζω θερμά στο Τμήμα μας.

Το Τμήμα, το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό Τμήμα με αποκλειστικό αντικείμενο την Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, ήταν, από τη δημιουργία του –  το 1989 –  και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των εν λόγω γνωστικών αντικειμένων.

Οι σπουδές στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής συνδυάζουν την θεωρία με την πράξη, εξασκούν την κριτική ικανότητα, ενθαρρύνουν την άμιλλα και την συνεργασία. Πέρα από τις διαλέξεις και τη συζήτηση, οι διδακτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • την παρακολούθηση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων σε πραγματικό χρόνο και την παραγωγή σχετικών αναλύσεων
 • την συλλογή πραγματικών στοιχείων από βάσεις δεδομένων και ανάλυσή τους με Η/Υ
 • αναλύσεις πραγματικών καταστάσεων (case studies)
 • προσομοιώσεις επενδυτικών αποφάσεων
 • παρουσιάσεις φοιτητών
 • διαλέξεις από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών οργανισμών
 • πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις (για φοιτητές του 4ου έτους)

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σύγχρονο και εφάμιλλο των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, ενώ η ερευνητική υποδομή που έχει αναπτυχθεί είναι από τις πλέον ισχυρές και ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Τούτο επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από την πορεία των αποφοίτων μας, πολλοί εκ των οποίων σε σχετικά μικρή ηλικία ανελείχθησαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή/και διακρίνονται ως καθηγητές σε φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από τις διακρίσεις που έχουν λάβει οι διδάσκοντες του Τμήματος, αλλά και από την αναγνώριση του Τμήματος από την αγορά και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας, το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, η διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η συνεχής επαφή με τον «κόσμο της αγοράς» και η εξαιρετική ερευνητική υποδομή του Τμήματος καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για την εκπαίδευση των φοιτητών. Σε αυτά προσθέσατε το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για την πρόοδό σας. Ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται, ανάμεσα σε άλλα, με τη συνεχή καθοδήγηση των φοιτητών ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τον χρόνο των σπουδών τους και να θέσουν τις βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους – όποιο και αν είναι το επόμενο βήμα τους (εργασία ή μεταπτυχιακά).

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα μας αποτελούν μικρές ανθρώπινες κοινότητες, οι οποίες για να λειτουργήσουν ομαλά και αρμονικά διέπονται από κανόνες που, αφενός, απονέμουν δικαιώματα και, αφετέρου, δημιουργούν υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό, συνεπώς, να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ώστε να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η ένταξή σας σε αυτή τη νέα και συναρπαστική κοινότητα ανθρώπων.

Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και ακολουθεί με σταθερότητα την «πολιτική των ανοικτών θυρών». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καθηγητές του Τμήματος είναι στη διάθεσή σας – είτε στις ώρες γραφείου που ανακοινώνονται είτε και εκτός αυτών, κατόπιν συνεννόησης μέσω email – να μιλήσουν μαζί σας και να σας κατευθύνουν για ζητήματα που σας απασχολούν. Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς, τους διδάσκοντες, να βρισκόμαστε μαζί σας, να σας ακούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και να σας υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ομοίως, το διοικητικό-γραμματειακό προσωπικό του Τμήματος είναι πάντα πρόθυμο να απαντήσει σε ερωτήσεις σας, να σας καθοδηγήσει και να σας παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη.

Το Τμήμα είναι σταθερά προσηλωμένο στην εμπέδωση και ενίσχυση της αριστείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα έχει υιοθετήσει και λειτουργεί πρόγραμμα υποτροφιών και βραβείων προκειμένου, αφενός, να επιβραβεύσει τους άριστους σε επίδοση φοιτητές και, αφετέρου, να δώσει σε όλους τους φοιτητές το κίνητρο προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των προσπαθειών τους. Οι προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφιών/βραβείων καθορίζονται σε σχετικό Κανονισμό, στον οποίο οι φοιτητές μας έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος ((https://bankfin.unipi.gr/).  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μεγιστοποίηση των προσπαθειών σας για την κατάκτηση της γνώσης στα μαθήματα που θα διδαχθείτε από το πρώτο κιόλας έτος της φοίτησής σας στο Τμήμα πρέπει να είναι στόχος όλων σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει στη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, στις μεταπτυχιακές σας σπουδές, στη διεκδίκηση υποτροφιών από κοινωφελή ιδρύματα για μεταπτυχιακές σπουδές, και στην αναζήτηση θέσης απασχόλησης στον εργασιακό χώρο.

Στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου λειτουργεί, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος, εργαστήριο (lab) Χρηματοοικονομικής, με υπολογιστές και βάσεις δεδομένων. Το εργαστήριο αποτελεί χώρο έρευνας, μελέτης, συζήτησης και συναναστροφής μεταξύ των φοιτητών αλλά και μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Επίσης, στο δεύτερο υπόγειο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου λειτουργεί καθημερινά από 08.00 – 20.00 η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι φοιτητές μας μπορούν να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη αλλά και να μελετήσουν σε αυτή, σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί προς αυτό. Η βιβλιοθήκη παρέχει στους φοιτητές και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε μια ευρύτατη κατηγορία επιστημονικών περιοδικών στο πεδίο της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής είτε μέσω των υπολογιστών της βιβλιοθήκης είτε μέσω των υπολογιστών του εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής είτε μέσω εξ αποστάσεως σύνδεσης με τη χρήση VPN (http://www.unipi.gr/unipi/el/hu-sundesh-vpn.html). Το προσωπικό της βιβλιοθήκης προσφέρει στους νεοεισερχόμενους φοιτητές υποστήριξη και ενημέρωση στη χρήση της βιβλιοθήκης. Παράλληλα, προσφέρεται σύντομη περιήγηση και εισαγωγική παρουσίαση χρήσης του ηλεκτρονικού καταλόγου στο ειδικό πληροφοριακό κιόσκι στην είσοδο της βιβλιοθήκης αλλά και στην ιστοσελίδα της (http://www.lib.unipi.gr/).

Μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος (https://bankfin.unipi.gr/) οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και διαρκώς για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των σπουδών τους, όπως, για παράδειγμα, για το πρόγραμμα εξεταστικής, για τις ανακοινώσεις των καθηγητών, για τα ακαδημαϊκά σεμινάρια, για την πρακτική άσκηση, για τις ερευνητικές δραστηριότητες του διδακτικού προσωπικού και τις εν γένει δραστηριότητες του Τμήματος. Συνεπώς, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τακτικά την ιστοσελίδα του Τμήματος προκειμένου να έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση. Εξάλλου, στη διεύθυνση http://www.unipi.gr/unipi/el/hu-hlektronikh-grammateia.html λειτουργεί διαδικτυακή εφαρμογή με τίτλο «Ηλεκτρονική Γραμματεία» που παρέχει άμεση ενημέρωση για μια σειρά φοιτητικών θεματικών. Ειδικότερα, από την εφαρμογή αυτή (η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω του προσωπικού λογαριασμού κάθε φοιτητή) οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα:

 • να ενημερώνονται για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, τους διδάσκοντες, τα προτεινόμενα συγγράμματα
 • να ενημερώνονται για τη βαθμολογία στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί
 • να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξαμήνου
 • να λαμβάνουν άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή βεβαιώσεις φοίτησης
 • να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών..

Τέλος, στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://eclass.unipi.gr/, μέσω της οποίας οι διδάσκοντες αναρτούν το σύνολο ή μέρος του εκπαιδευτικού υλικού των μαθημάτων (πχ, διαφάνειες, μελέτες, άρθρα, case studies) ώστε αυτό να είναι διαθέσιμο στους φοιτητές ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Οι περισσότεροι διδάσκοντες του Τμήματος χρησιμοποιούν την πλατφόρμα https://eclass.unipi.gr/ και θα σας ενημερώσουν για την ανάγκη εγγραφή σας σε αυτή με την έναρξη των μαθημάτων.

H ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (www.unipi.gr) περιέχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες και για μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων αλλά και δυνατοτήτων που άπτονται του πανεπιστημιακού βίου σας (π.χ., για το ιατρείο, το συμβουλευτικό κέντρο, την σίτιση, τα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες). Ως εκ τούτου, σας προτρέπουμε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα για να αποκτήστε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το νέο σας περιβάλλον.

Η απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και η ομαλή συμβίωση στην μικρή κοινότητα του πανεπιστημίου και του Τμήματος δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχαν ορισμένες, θεμελιώδεις – αυτονόητες – υποχρεώσεις, τις οποίες σας καλούμε να σεβαστείτε:

 • Η επικοινωνία (διά ζώσης και ηλεκτρονικά) με τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος – αλλά και μεταξύ σας – θα πρέπει να διέπεται από κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και ευγένειας.
 • Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τον χώρο που μας φιλοξενεί – τον χώρο του Πανεπιστημίου – και να φροντίζουμε ώστε να διατηρείται καθαρός και ευπρεπής.
 • Το κάπνισμα απαγορεύεται στους διαδρόμους και σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου. Μη συμμόρφωση προς την σχετική απαγόρευση αποτελεί, μεταξύ άλλων, και δείγμα έλλειψης σεβασμού στο δικαίωμα υγιεινούς διαβίωσης των υπολοίπων.
 • Θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να λαμβάνετε εγκαίρως το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων (βιβλία, σημειώσεις, κτλ.).
 • Η παρακολούθηση των διαλέξεων δεν είναι υποχρεωτική, πλην όμως είναι κρίσιμη και καθοριστική για την κατανόηση της ύλης και την πιο αποδοτική μελέτη σας για τις εξετάσεις. Συνιστάται, λοιπόν, να παρακολουθείτε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια τις διαλέξεις των μαθημάτων. Όπως ήδη προελέχθη, όλοι οι διδάσκοντες είμαστε ανοικτοί – και επιδιώκουμε – να σας συναντούμε και να συζητούμε μαζί σας, μεταξύ άλλων και για τυχόν απορίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη διδακτέα ύλη, πλην όμως δεν είναι πρακτικά εφικτό ούτε αποτελεσματικό οι συναντήσεις αυτές να υποκαταστήσουν την παράδοση των διαλέξεων.
 • Η προσέλευση στην παράδοση των διαλέξεων των μαθημάτων θα πρέπει να είναι έγκαιρη ώστε να μην διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Κατά την παράδοση των διαλέξεων των μαθημάτων δεν επιτρέπονται ποτά ή φαγητά και δεν επιτρέπεται η καθ’ οιοδήποτε τρόπο χρήση των κινητών τηλεφώνων.
 • Κατά την παράδοση των διαλέξεων σας παροτρύνουμε να είστε ενεργοί, να σκέφτεστε κριτικά, να μας «αμφισβητείτε» επιστημονικά με επιχειρήματα, να μας συνδράμετε ενεργά στο να δημιουργηθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος. Η συζήτηση στο πλαίσιο των διαλέξεων αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την κατανόηση της ύλης και την επίλυση τυχόν αποριών που έχουν δημιουργηθεί.
 • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαθημάτων τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά – είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχουμε λάβει προκειμένου να προστατεύσουμε την αξιοπιστία των εξετάσεων και του πτυχίου το οποίο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα πάρετε.

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Όπως ήδη αναφέρθηκε, εισέρχεστε σε μια νέα, συναρπαστική κοινότητα. Για να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την συμμετοχή σας σε αυτή την κοινότητα σας προτρέπουμε να είστε «ενεργοί πολίτες» αυτής της κοινότητας: να είστε «ενεργοί» και συνεπείς σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, αλλά να είστε «ενεργοί» και έτοιμοι να επωφεληθείτε από τη συναναστροφή σας με νέους ανθρώπους. Σας προτρέπουμε να επικοινωνείτε και να ανταλλάσσετε απόψεις, να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και τη δύναμη της γόνιμης και με επιχειρήματα αμφισβήτησης, να γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας και να κάνετε φίλους, να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας· και να δημιουργήσετε τις πλέον ευχάριστες αναμνήσεις από την φοιτητική σας ζωή…

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και την είσοδό σας στο πανεπιστήμιο!

Εκ μέρους όλων – των διδασκόντων και του διοικητικού-γραμματειακού προσωπικού του Τμήματος – σας εύχομαι καλό ξεκίνημα!

Αναγνωστοπούλου Σεραΐνα
Καθηγήτρια και Πρόεδρος
του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Προπτυχιακές Σπουδές

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.

Το Τμήμα κατόρθωσε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση του, να είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές του ένα από τα πιο άρτια επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα σπουδών, αφού συνδυάζει την υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εφαρμογή.

Ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικά του προγράμματος που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι δίνει κυρίως έμφαση στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή της σύγχρονης επιχείρησης, στην οργάνωση των τραπεζικών υπηρεσιών, στην ανάλυση των χρηματαγορών, στην λειτουργία επενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, στην διεθνή τραπεζική, στη χρησιμοποίηση υπολογιστών κ.λ.π.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής διαθέτει το πρώτο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον Διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό Πιστοποίησης CFA Institute.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος προετοιμάζουν νέους αποφοίτους, αλλά και εργαζόμενους, για σταδιοδρομία ως εξειδικευμένα υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, ελεγκτικών/λογιστικών επιχειρήσεων, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών, υπουργείων, εποπτικών αρχών και άλλων οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και παραγωγικών επιχειρήσεων.
Στελέχη τα οποία όχι μόνον αναγνωρίζουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους των επιχειρήσεων, των τραπεζών, των επενδυτών, των νοικοκυριών, …, αλλά, επιπλέον, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους ή ακόμη και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που πηγαίνουν χέρι-χέρι με αυτούς.

Στελέχη με ευρεία εποπτεία του αντικειμένου της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής, τα οποία «βλέπουν τα (χρηματοοικονομικά) δένδρα», χωρίς όμως να χάνουν το «δάσος» (της οικονομίας και της κοινωνίας). Η κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τέτοια στελέχη.

Η δομή του προγράμματος και το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Δίνουν μεγάλη έμφαση στη λογική θεμελίωση των εργαλείων και εννοιών της χρηματοοικονομικής, στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, στον συνδυασμό θεωρίας και πράξης.

Όλα αυτά, σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον το οποίο αναγνωρίζει, εκτιμά και προάγει την άμιλλα και την ακαδημαϊκή αριστεία. Ο θεσμός των υποτροφιών, καθώς και η ενεργή προώθηση των καλυτέρων φοιτητών για διδακτορικές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και στην αγορά εργασίας, το αποδεικνύουν.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ποιότητα διδασκαλίας, στην αλληλεπίδραση διδασκόντων και διδασκομένων, και στη συνεχή επαφή με την πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των μαθημάτων, όπως και οι παρουσιάσεις των φοιτητών, γίνονται με χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής. Επιπλέον, οι φοιτητές χρησιμοποιούν για τις εργασίες τους Η/Υ, on-line βάσεις πραγματικών δεδομένων και ηλεκτρονικές πηγές πληροφοριών (όπως το Bloomberg).

Στην υψηλή ποιότητα των μεταπτυχιακών σπουδών συμβάλλουν τα μέγιστα και οι διεθνούς φήμης καθηγητές του Τμήματος. Συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εμπειρία – εμπειρία που απέκτησαν ως στελέχη και ερευνητές σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς και κεντρικές τράπεζες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν, επίσης, πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

Κλείνοντας, η λειτουργία και ο προσανατολισμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αντανακλούν τους στόχους του Τμήματος: Να αποτελέσει εφαλτήριο για επιτυχημένη και δημιουργική σταδιοδρομία φιλόδοξων και εργατικών νέων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Να είναι ένα Τμήμα στην υπηρεσία της κοινωνίας

Διδακτικό Προσωπικό

Καθηγητές

Αναπληρωτές Καθηγητές

Επίκουροι Καθηγητές

Έρευνα

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής είναι το 1ο Τμήμα στην Ελλάδα στις Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας (Σύμφωνα με την κατάταξη της IDEAS).

Μια λίστα των δημοσιεύσεων των μελών του μπορεί να βρεθεί στο REPEC.

Ένα μεγάλο μέρος του Ερευνητικού Έργου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων εργαστηρίων του Τμήματος.

Επικοινωνία