Βίρβου Μαρία

Βίρβου Μαρία

Βίρβου Μαρία

Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής
Πρόεδρος Τμήματος

Επικοινωνία

Γνωστικό Αντικείμενο

Τεχνολογία Λογισμικού
Πληροφορίες

Η Μαρία Βίρβου είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Πληροφορική, Διευθύντρια του Ερευνητικού εργαστηρίου «Τεχνολογία Λογισμικού». Είναι Editor-in-Chief των  σειρών βιβλίων του Springer “Learning and Analytics in Intelligent Systems” και “Artificial Intelligence-Enhanced Software and Systems Engineering”. Ακόμα είναι συν-πρόεδρος και συνιδρύτρια της σειράς διεθνών συνεδρίων IEEE Intelligent Information Systems and Applications. Επιπλέον, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τρεις θητείες ακόμα. Είναι μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική και Τεχνητή Νοημοσύνη από το University of Sussex της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στην ειδικότητα «Τεχνητής Νοημοσύνης». Απέκτησε το Master of Science σε Computer Science από το University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου της Μεγάλης Βρετανίας και πρώτο πτυχίο από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, η Καθηγήτρια Μ. Βίρβου έχει συγγράψει περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, μονογραφίες και βιβλία και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 επιμέλειες πρακτικών συνεδρίων και βιβλίων. Μερικές πρόσφατες διακεκριμένες δραστηριότητές της ήταν Γενική συν- Πρόεδρος στο 14th IISA Conference 2023 και  Προσκεκλημένη Κεντρική Ομιλήτρια στο 35th IEEE International Conference on Software Engineering Education and Training (CSEE&T 2023), Tokyo, Japan.  Επίσης, έχει λάβει αναγνωρίσεις και βραβεία για τη συνεισφορά της στον τομέα της Πληροφορικής. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην Τεχνολογία Λογισμικού, την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), το Εκπαιδευτικό Λογισμικό και τα Εκπαιδευτικά Παιχνίδια, το Εξατομικευμένο Διαδραστικό Λογισμικό, την Μοντελοποίηση Χρηστών, την Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, στα οποία έχει συνεισφέρει εκτενώς.

Τέλος, κατέχει υψηλές θέσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις επιστημονικής επίδοσης, ενισχύοντας έτσι το επιστημονικό της κύρος στον ακαδημαϊκό χώρο. Σε μια πρόσφατη αναζήτηση στο Scopus κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως σε δημοσιεύσεις στην περιοχή “User Modelling” από ένα διεθνές σύνολο 147.450 δημοσιεύσεων. Επιπλέον, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στον τομέα του “Εκπαιδευτικού Λογισμικού” σύμφωνα τόσο με το Scopus όσο και με την Microsoft Academic Search, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στις περιοχές της Διεπαφής Χρήστη, των Πολυμέσων και της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή.

Η ίδια συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων 2% επιστημόνων Τεχνητής Νοημοσύνης με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου Stanford.

Προβολή Σύντομου Βιογραφικού Σημειώματος