Welcome to University of Piraeus   Click to listen highlighted text! Welcome to University of Piraeus Powered By GSpeech

Μήνυμα Προέδρου

Pollalis photo 1

Εκ μέρους όλων των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, σας καλωσορίζω στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το Τμήμα μας αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς με 85 χρόνια παρουσίας, και πρωταρχικός του στόχος είναι η απόκτηση, προαγωγή και εμβάθυνση των γνώσεων της Οικονομικής Επιστήμης, καθώς και η ανάπτυξη του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Όραμά μας είναι ένα Τμήμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο ακαδημαϊκό χάρτη, που θα αναγνωρίζεται για την αριστεία στην εκπαίδευση και έρευνα, την παραγωγή και διάδοση γνώσης αιχμής, τον ηγετικό του ρόλο στη διαμόρφωση αξιών και στην αντιμετώπιση σύγχρονων επιστημονικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στο πλαίσιο της πολιτικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το ερευνητικό έργο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού μας κατατάσσεται στο 10% των καλύτερων οικονομικών μελετών στη χώρα μας, γεγονός που επιτρέπει στους καθηγητές μας να προσφέρουν στους φοιτητές όλων των επιπέδων (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού) τις πιο σύγχρονες γνώσεις στον κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης. Οι γνώσεις αυτές δίνουν, με τη σειρά τους, στους φοιτητές το υπόβαθρο και τις δυνατότητες να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στα καινοτόμα εργαστήριά μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποδοτικότητα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης δίνει έμφαση στην Εξωστρέφεια (συνεργασίες με πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού) στη Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας (συνεργασίες με επιχειρήσεις και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης), και παράλληλα, στις αξίες της Αριστείας στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, της Κοινωνικής Ευθύνης και  της Προσφοράς στη Κοινωνία και την Οικονομία. Οι αξίες αυτές θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των φοιτητών μας, προσθέτοντας τα στοιχεία που θα καθορίσουν-σε μεγάλο βαθμό-και το μέλλον τους. Στο Τμήμα μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη μιας πολύπλευρης προσωπικότητας: απόκτηση γνώσεων, αλλά και κριτική σκέψη σε συνδυασμό με ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργασία και η ομαδική δουλειά, η διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων, η αναλυτική και η δημιουργική σκέψη και η διαπροσωπική επικοινωνία.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα Τμήμα υψηλού επιπέδου, με φοιτητές και καθηγητές διαφόρων ηλικιών, εξειδικεύσεων και εμπειριών, ενωμένο και προσανατολισμένο στον κοινό στόχο της μετάδοσης της γνώσης και της αξίας της Οικονομικής Επιστήμης. Οι γνώσεις που προσφέρουμε αφορούν σε όλο το φάσμα της Οικονομικής Επιστήμης και περιλαμβάνει εξειδικευμένα μαθήματα από τους τομείς των Πληροφοριακών Συστημάτων, της Διοίκησης των Επιχειρήσεων και της Ψηφιακής Οικονομίας. Ξεκινώντας από το προπτυχιακό επίπεδο, παρέχονται στους φοιτητές όλα τα απαραίτητα εφόδια για να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Οι γνώσεις αυτές εξειδικεύονται περαιτέρω στο επίπεδο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, με άμεση ενασχόληση σε θέματα αιχμής.

Ειδικότερα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματός μας αποτελείται από πέντε κατευθύνσεις, που οδηγούν αντίστοιχα στην απόκτηση πέντε διπλωμάτων εξειδίκευσης (Master’s Degrees) στην "Οικονομική & Επιχειρησιακή Στρατηγική", στα "Οικονομικά & Διοίκηση της Υγείας", στα "Οικονομική της Εκπαίδευσης και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων", στη "Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη" και στην "Εφαρμοσμένη Δημόσια Οικονομική & Πολιτική". Επιπλέον, το Τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης Διδακτορικού τίτλου (Doctor of Philosophy - Ph.D.) και Μετα-Διδακτορικού τίτλου (Post-Doctorate - Post-Doc). Το Τμήμα προσφέρει, επίσης, ανοικτά μαθήματα για όλη την κοινωνία σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος μέσα από ένα ευέλικτο πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος E-Learning του Πανεπιστημίου Πειραιώς..

Επιπροσθέτως, το Τμήμα μας οργανώνει έναν σημαντικό αριθμό σεμιναρίων για τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, που συνδέουν τη θεωρία με την πράξη. Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα στους Διδακτορικούς φοιτητές και στα μέλη ΔΕΠ να παρουσιάσουν την τρέχουσα ερευνητική τους δραστηριότητα, καθώς και να παρακολουθήσουν την έρευνα διακεκριμένων ερευνητών στο πλαίσιο των Ερευνητικών Σεμιναρίων

Tέλος, το Τμήμα μας φιλοξενεί το επιστημονικό περιοδικό (με το σύστημα κριτών) SPOUDAI - Journal of Economics and Business, ένα EconLit διεθνές περιοδικό, το μόνο στην Ελλάδα βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι φοιτητές και οι απόφοιτοί μας να αποτελούν μια ποικιλόμορφη κοινότητα αφοσιωμένων και ταλαντούχων μελών της κοινωνίας, που καταλαμβάνουν με μεγάλη επιτυχία στελεχιακές θέσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της χώρας, καθώς και σε διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ελπίζω ότι η ιστοσελίδα αυτή θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε τουλάχιστον μερικές από τις ερωτήσεις που σας έφεραν εδώ, καθώς και να κατανοήσετε το πνεύμα που αποπνέει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα μας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης

Καθηγητής Γιάννης Α. Πολλάλης

 Πιστοποίηση 2019 1 copy

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech