Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομότιμος Καθηγητής Χουμανίδης Λάζαρος

Ο Ομότιμος Καθηγητής Λάζαρος Χουμανίδης του Θεοδώρου, γεννήθηκε στις 20/04/1921 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης - Ινστιτούτο Οικονομικής Ιστορίας, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε τα μαθήματα του διάσημου οικονομολόγου, πολιτικού και πρωθυπουργού της Ιταλίας Καθ. AmintoreFanfani, ο οποίος θεωρείται και ο πνευματικός ηγέτης της NouvellesEquipesInternationales. Ακόμη παρακολούθησε ως υπότροφος - μετά από διεθνή διαγωνισμό - Σειρά Διεθνών Σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Υπήρξε προσωπικός βοηθός του Καθηγητή Α.Δ Σίδερι στην Α.Ο.Ε.Ε. και έκτακτος Εντεταλμένος Καθηγητής στο ίδιο Α.Ε.Ι. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου δίδαξε τα μαθήματα Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Οικονομική Ιστορία και Συγκριτική των Οικονομικών Συστημάτων. Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου, ενώ σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Δίδαξε επίσης, ως επισκέπτης καθηγητής στο WichitaStateUniversityτων ΗΠΑ και στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε επί συμβάσει Καθηγητής της Παντείου Α.Σ.Π.Ε., καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Είναι μέλος των American Economic Association (AEA), History of Economics Society (HES), European Association for Evolutionary Political Economy (EAEPE), International Society for Intercommunication of New Ideas (ISINI), Academia Hispano Americana de Ciencias, Artes y Letras, Mérite Français d’ Outre-Mer, Arts, Sciences et des Lettres. Επίσης, Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της InternationalSocietyforIntercommunicationofNewIdeas (ISINI) και υπεύθυνος του Ελληνικού Τμήματος του ISINI κ.ά.

Έχει δημοσιεύσει περί τα 250 άρθρα, μεταφράσεις και βιβλιοκρισίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά συγγράμματα μεταξύ των οποίων, “Η Υποκειμενική περί Αξίας Θεωρία” (1954), “Ιστορία Οικονομικών Θεωριών” (1978/1998), “Συγκριτική των Οικονομικών Συστημάτων” (1988), “Οικονομική Ιστορία της Ελλάδος” 2 τόμοι (1990/91), “Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης” (1991), “AGreatRevolutioninEconomics, Vienna 1871 andAfter” (withAnkeR. Leen) (2002) κ.ά. Υπήρξε πρόεδρος, οργανωτής και εισηγητής διεθνών συνεδρίων, Advisoreditorτου “InternationalJournalofNewIdeas”, Founderτου “ArchivesofEconomicHistory” κ.ά.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον Ταξιάρχη Ιπποτών της Μάλτας, την Κλείδα της πόλεως Wichita (Kansas, USA), καθώς και της νήσου Κυθήρων, το Χρυσό Σταυρό Λατεράνου, διακρίσεις της ISINIκ.ά. Ομιλεί Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.

To 1987 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς του απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητού του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης.