ΕΡΤ3: Ο Καθηγητής Μ. Χλέτσος για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Για το μείζον θέμα της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και την πρακτική αποτύπωση της μείωσης, στο ύψος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Χλέτσος , μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Την Πέμπτη αναμένεται να έχουμε τις ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με το ύψος του κεντρικού της επιτοκίου. Δεν περιμένουμε  κάτι θεαματικό για το ύψος του επιτοκίου, αυτού σε σχέση με την προ των δέκα αυξήσεων περίοδο. Όπως είναι γνωστό ο βασικός λόγος μεταβολής των επιτοκίων είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού. Ειδικότερα ο κύκλος των αλλεπάλληλων αυξήσεων από την ΕΚΤ αφορούσε την προσπάθεια να τιθασευτεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που προέκυψε από την έξοδο μας από τους περιορισμούς  της περιόδου της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Χλέτσος,

και πρόσθεσε: « Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ΕΚΤ και όχι από τις εθνικές κυβερνήσεις των ευρωζώνης. Το θέμα με την Ελλάδα ωστόσο είναι η μεγάλη απόκλιση, η μεγάλη ψαλίδα,  του επιτοκίου χορηγήσεων από το επιτόκιο καταθέσεων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η διαφορά αυτή είναι σε νορμάλ επίπεδα. Θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να φθάσουμε κοντά στο προ των αυξήσεων επίπεδο επιτοκίου. Το χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο εκείνης της περιόδου νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να το φθάσουμε. Ας πούμε προς το παρόν ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.»

03.06.2024 – ΕΡΤecho (ertecho.gr)

Κατηγορίες
Αναζήτηση
Search

Πρόσφατες Ανακοινώσεις